Każdy chyba z nas doskonale zna smak cienkiego, białego chlebka, jakim się dzielimy podczas kolacji wigilijnej. Takie opłatki od wielu wieków stały się właśnie symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, ale też i wielu innych. Chleb ma w religii chrześcijańskiej duże znaczenie, oznacza bowiem pojednanie, przebaczenie i chęć wspólnego bycia.
Dawniej opłatki na święta wypiekano jedynie przy klasztorach i kościołach, dzisiaj oplatki jest wykonywana przez wyspecjalizowane firmy. Największe natężenie tej produkcji przypada na okres między wrześniem a grudniem, bowiem to przede wszystkim na wigilię we wszystkich domach opłatki się pojawiają.
Wykonuje się je jedynie z dwóch głównych składników, czyli mąki oraz wody. Po dokładnym ich zmieszaniu gotową masę prasuje się na cienkie płaty, a potem wypala w piecu i tnie na odpowiednie kawałki. Niejednokrotnie w czasie prasowania stosuje się matryce, jakie wytłaczają świeckie i religijne motywy.
+Tekst Sponsorowany+